Motivatie

From Democratiespel.nl

Jump to: navigation, search

Een blanco stem kan gemotiveerd worden met een motivatie als men niet positief of negatief stemt over een onderwerp. Denk aan het vervelende van een referendum, omdat je niet uit kan leggen waarom je niet goed positief of negatief kan stemmen ben je bijna gedwongen om tegen te stemmen. Maar online hebben we die tekortkoming niet, je kan een motivatie geven.

De populariteit van de motivaties wordt bijgehouden. Niet alleen per onderwerp, maar ook voor alle onderwerpen. Denk aan motivaties als 'ik weet hier te weinig van', 'de feiten zijn onbewezen', 'teveel veronderstellingen' die dan hopelijk populair zullen worden.

Op deze manier wordt ook aan de behoefte van mensen om 'comments' achter te laten tegemoet gekomen. Commentaren zijn namelijk niet inzichtelijk zonder ze allemaal te lezen. Maar dit soort gestandaardiseerde motivaties zijn wel te tellen.

Het betekent dat je stem niet negatief of positief telt over het onderwerp, maar je geeft met een blanco stem wel aan dat je het onderwerp in je politieke profiel wilt hebben. Dus vrijblijvend commentaar leveren via deze motivaties kan dus niet, het heeft gevolgen voor je positie in het spel. Naar aanleiding daarvan kunnen lobbyisten, activisten en volksvertegenwoordigers in het spel je actief benaderen om je mening te proberen te veranderen, het is een soort opt-in. Op je profielpagina geef je aan hoe men je kan bereiken: mail naar een bepaald e-mailadres, chat, IRC, Skype, whatever.

Met een blanco stem hou je een onderwerp in leven. Om een onderwerp af te laten sterven en automatisch te laten verdwijnen moet je er juist niet over stemmen.

Contents

Opties

Tot nu toe zijn de opties om de blanco stem te motiveren op te delen in drie soorten:


inhoudelijk

niet overtuigend

Of 'not convincing', als het niet overtuigend (genoeg) is. Het is misschien prima geschreven, maar de speler geeft hiermee aan dat hij of zij benaderd kan worden om in een gesprek hier meer over te horen.


niet helemaal mee eens

Gedeeltelijk mee eens, "can't completely agree", maar er zit een passage in dat een obstakel is om er voor te stemmen.


niet politiek

Of 'not political', als het gaat over iets in de persoonlijke sfeer dat niet politiek (genoeg) is of niet geformuleerd is als iets dat meer mensen treft. Klagen over de buren, mishandeling van huisdier en wat niet al valt hieronder.


slechte argumenten

Wanneer het doel van het voorstel wel goed is, instemming zou kunnen krijgen, maar de stappen in de redenatie net de verkeerde zijn of niet overtuigend in de uitwerking.


gaat niet ver genoeg

Wanneer je aan wil geven dat dit niet ver genoeg gaat. Dit is iets anders als 'niet helemaal mee eens'. Je bent het er volledig mee eens, maar het voorstel gaat niet ver genoeg. 'too modest'. (nog niet geïmplementeerd)


vorm

nog niet af

Of 'needs more work', bij een aanzetje dat nog geen argument geeft waarover te stemmen is.


slecht verwoord

Of 'badly worded', het is niet goed genoeg geformuleerd om mee in te kunnen stemmen. Bijvoorbeeld bij een warrig verhaal waar in de kern misschien wel wat goeds in zit.


duplicaat

Of 'duplicate', bestaat al als issue en omdat het andere issue beter is krijgt die de stem.


geen toepasselijke bron

Of 'unrelated source', als een bron het onderwerp niet ondersteunt. Bijvoorbeeld als iemand een eigen blog geeft als link ter ondersteuning, terwijl daar nauwelijks iets staat wat hiermee te maken heeft. Spammers doen dat om verkeer naar hun site te lokken. Deze gebruikers kunnen zo snel gesignaleerd en verwijderd worden.


persoonlijke overweging

te weinig kennis

Of 'I need to know more', als de speler het onderwerp wel belangrijk lijkt, er ook over wil stemmen, maar meer wil weten voor erover te stemmen. Een soort 'note to self' om deze categorie blanco stemmen uit te zoeken. Uitstellen om erover te stemmen.


vraag me later

Of 'ask me later', als de speler er om wat voor reden dan ook later over wil beslissen. Gehaast, geen zin, te moe, eerst nog iemand om advies vragen, etc. Eigenlijk zou je hier ook een tijd, inclusief 'random', aan moeten kunnen geven zodat je na het verstrijken van die tijd automatisch opnieuw het onderwerp voorgeschoteld krijgt (nog niet geïmplementeerd).


overtuig mij

Of 'convince me' als de speler graag wil dat iemand die dit voorstel kan verdedigen dat 1 op 1 komt doen via e-mail, chat of wat dan ook. Dat kan je als speler aangeven op de persoonlijke profielpagina. (nog niet geïmplementeerd)

Personal tools