Gedrag

From Democratiespel.nl

Jump to: navigation, search

Op basis van de Bartle Test of Gamer Psychology, hoewel dat model bedoeld is voor een analyse van gedrag in plaats van andersom, zou je aan de rollen de categoriën Killer, Socializer, Achiever en Explorer kunnen koppelen:

Contents

Achievers

Achievers zullen de rol van minister of minister-president het aantrekkelijkst vinden. Vooral voor de laatste rol moet je lang in het spel actief zijn en niet-controversieel worden tijdens je carrière binnen dit spel. Aantrekkelijk voor dit type spelers is dat er weinig ruimte aan de top is. Er zijn maar een handvol ministers en er is maar één minister-president. Om een minister te worden moet je je toch specialiseren op een bepaald terrein, want met een te weinig specifieke achtergrond zijn er anderen die eerder gekozen worden als minister.

Explorers

De rol van volksvertegenwoordiger zal de explorer het meest aanspreken omdat het niet vastligt hoe de 150 volksvertegenwoordigers handelen. Er zijn allerlei coalities mogelijk, de timing van moties en de behandeling van onderwerpen laten allerlei ongekende mogelijkheden toe.

Socializers

De rol van assistent, activist of petitionaris is een rol waarbij je veel contacten legt met andere spelers. Brieven schrijven of beantwoorden. Deze spelers zullen in het sociale netwerk in het spel centrale rollen innemen.

Killer

Stemt als burger over onderwerpen als eerste en stemt vooral negatief. Elk onderwerp dat nieuw binnenkomt moet zo snel mogelijk de steun van een zo breed mogelijk publiek verwerven anders wordt het weggestemd door dit type speler. Maar dit wegstemmen moet dan wel een gecoordineerde aanval zijn op het juiste moment, want door te stemmen over een onderwerp blijft het langer in leven. Alleen als een onderwerp lang genegeerd wordt en weinig achterban trekt sterft het af. Een killer zal er ook op gebrand zijn om een volksvertegenwoordiger of een minister te laten vallen als journalist. Wetsvoorstellen tegenhouden vanuit de Eerste Kamer kan ook aantrekkelijk zijn, maar om in die positie terecht te komen is dit gedrag weer geen aanbeveling.

Personal tools